De afgelopen tijd hebben wij weer veel telefoontjes mogen ontvangen van mensen die bedwantsen hebben, of denken te hebben. Als mensen gaan zoeken op het internet naar “bedwantsen” of naar “bultjes bedwantsen” komt u al zeer snel de wildste verhalen tegen. Omdat wij nogal houden van feite en mensen juist duidelijkheid willen verschaffen, krijgt u hierbij van ons 10 feiten omtrent bedwantsen.

 

1.       Bedwantsen kunnen niet vliegen. Ooit konden bedwantsen vliegen, maar evolutie heeft er voor gezorgd dat bedwantsen géén vleugels meer hebben. Bedwantsen behoren dan ook tot de kruipende insecten.

 

2.       Bedwantsen bijten niet alleen ’s nachts. Hoewel bedwantsen over het algemeen ‘s nachts actief zijn, zullen zij op zoek gaan naar een gastheer als ze honger hebben, dit kan dus ook overdag zijn. Als u bijvoorbeeld een aantal weken niet thuis bent geweest en daarna thuiskomt, zullen de bedwantsen op u af kunnen komen.

 

3.       Bedwantsen leven niet alleen in uw matras. Uw matras is wel een van de favoriete plekjes, omdat zij dan dicht in de buurt zijn van hun voedselbron. Maar bedwantsen kunnen zich ook verstoppen in het onderstel van uw bed, het nachtkastje, kieren en scheuren in de muur, achter het behang, in stopcontacten etc. De naam “bedwants” klopt dan ook niet helemaal.

 

4.       Bedwansten verspreiden geen ziektes. Hoewel een beet van een bedwants kan leiden tot angst, slapeloosheid, jeuk en zelfs tot een ontstoken bultje of brandblaar, zijn er geen gevallen bekend van bedwantsen bekend die ziekten overdragen op de mens.

 

5.      Heel veel mensen denken dat hun huis niet schoon is, of zelfs onhygiënisch is als er een bedwantsen probleem is. Dit is een van de grootste fabeltjes als het gaat om bedwantsen. Ze voelen zich letterlijk overal thuis, van chique gebouwen tot de daklozenopvang. Iedereen kan bedwantsen krijgen.  Bedwantsen kunnen zelfs voorkomen in de duurste en schoonste hotels. Dat er bedwantsen aanwezig zijn in uw huis, wil absoluut niet zeggen dat uw huis vies is. Als u bedwantsen heeft is het wel zeer verstandig om zo snel als mogelijk actie te ondernemen.

 

6.      Bedwantsen leven niet alleen van ons bloed. In principe kan het bloed van alle zoogdieren hen voeden. Dus ook onze huisdieren zijn niet veilig voor deze parasieten.

 

7.      De verspreiding van bedwantsen gebeurt op een aantal manieren. De belangrijkste is wel dat ze meereizen via onze koffers als wij terugkomen van vakantie. Maar ook tweedehands meubelen kan een manier zijn hoe ze in uw woning terecht zijn gekomen. Wat heel belangrijk is om te weten, is dat ze niet meereizen op uw lichaam zelf.

 

8.       Bedwantsen komen niet alleen in stedelijke gebieden voor. Tegenwoordig komen wij overal bedwantsen meldingen tegen. Wij zijn allemaal steeds reislustiger geworden, en dat zorgt weer voor een snellere verspreiding. In Amerika is er al een ware plaag als het gaat om bedwantsen, maar ook in Europa zijn er steeds meer plaatsen waar we al kunnen praten van een bedwantsenplaag.

 

9.       Soms denken mensen dat de bedwantsen weer uit zichzelf weggaan. Dit is helaas niet waar. Als u last heeft van bedwantsen raden wij altijd aan om professionele hulp in te schakelen. Zolang als er voedsel (ons bloed) aanwezig is, zullen zij blijven.

 

10.   De meest gestelde vraag die wij te horen krijgen is wel, of men de bedwantsen ook zelf kan bestrijden. Hoewel er de nodige spuitbussen in de winkel verkrijgbaar zijn, raden wij dit af. In de meeste gevallen is het weg gegooid geld omdat deze niet goed genoeg werken. Bedwantsen verstoppen zich op de raarste plekken, echt letterlijk de raarste plekken. Omdat de meeste mensen deze plekken over het hoofd zien raden wij aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

 

Heeft u last van bedwantsen? En wilt u er wat aan doen? Wacht dan niet te lang en neem contact op met ons.

 

Filmpje van National Geographic over de Bedwants: