Bedwantsen leven al eeuwen samen met mensen, maar door het gebruik van DDT waren ze bijna uitgeroeid in de westerse wereld. De nadruk ligt op waren, want de bedwants is weer terug van weggeweest.

Sinds 2009 stijgt het aantal meldingen van bedwantsen gestaag. Tegenwoordig krijgt iedere ongediertebestrijder per week meerdere meldingen van mensen die bedwantsen hebben, of denken ze te hebben. In de Europa was de bedwants nagenoeg uitgeroeid, maar in sommige delen van de wereld leefden mensen nog gewoon samen met bedwantsen. Wij zijn steeds meer gaan reizen en verblijven niet alleen maar in hotels. Omdat wij ook cultuur willen opsnuiven, verblijven wij soms ook bij mensen thuis. En zo hebben we mogelijk de bedwants weer terug naar Nederland gebracht. Bedwantsen zijn niet het souvenir dat je graag meeneemt naar huis. Een flinke bedwantsenplaag is gelukkig redelijk gemakkelijk te ontdekken.

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen zijn kleine insecten, ook wel bekend als wandluis of bedbugs. Bedwantsen zijn ongeveer 5 millimeter lang en roodbruin van kleur. De jonge bedwantsen, nimfen genaamd, zijn doorzichtig van kleur. Door overal waar je verblijft op vakantie een korte check te doen, kun je voorkomen dat je bedwantsen meeneemt vanaf je vakantieadres. Check dus niet alleen je hotelkamer, bedwantsen kunnen ook voorkomen in caravans, campers en tenten. Leg bij aankomst op je vakantieadres niet direct je koffer op het bed. Laat deze op de gang staan, of zet deze in de badkamer. Bedwantsen komen maar zelden voor in de badkamer. Ga direct op zoek naar sporen van bedwantsen. Met sporen bedoelen we levende bedwantsen, maar ook uitwerpselen, dit zijn kleine rode vlekjes en vervellingshuidjes. Vervellinghuidjes zijn afgeworpen huid, een voorbeeld hiervan is een slang, deze werpt zijn huid ook af.

Naar sporen zoek je op de volgende plaatsen:
In de naden van het matras. Ik weet dat dit een onaangenaam werk kan zijn, zeker in het geval van een oud matras, maar bedwantsen verblijven hier graag.
In de randen waar de lattenbodem en het bed samen komen.
Heeft het bed een hoofdbord, controleer deze ook. Vergeet met name niet de achterzijde.
Nachtkastjes en stopcontacten in de buurt van het bed zijn ook plaatsen waar bedwantsen graag schuilen.

Tref je sporen aan in je kamer, ga dan direct naar de receptie en vraag om een andere kamer. Persoonlijk zouden wij een naastgelegen kamer niet accepteren, bedwantsen kunnen door de kleinste gaatjes kruipen en zich zo verplaatsen naar een naastgelegen kamer. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een tent, caravan of camper, accepteer deze niet als je bedwantsen hebt gevonden. Ook als je geen sporen vindt, is het helaas nooit zeker te zeggen dat er geen bedwantsen zijn op je vakantieadres. Een kleine plaag, en zelfs 100 bedwantsen zijn nog een kleine plaag, is heel moeilijk te ontdekken. Alleen experts herkennen de kleinste signalen. Kijk daarom altijd even de recensies na van je vakantie adres. Zo voorkom je nare verrassingen.

Vermoed u dat u bedwantsen heeft. Neem dan contact op met onze specialisten.

Filmpje van National Geographic over de Bedwants: